Hva er diskgolf / frisbeegolf?

I frisbeegolf / diskgolf skal man kaste en frisbee / disk gjennom og rundt hindringer på en bane og til slutt lande oppi en kurv. Det kan være f.eks 9 eller 18 hull på en bane og vinneren er den som har brukt færrest kast på hele runden.

Diskgolf er en av Norges og verdens hurtigst voksende sporter de siste årene. Den passer alle, fra toppidrettsutøvere, vennegjenger og familier til deg som bare vil ha det morsomt og utfordrende og kaste en frisbee mellom hindringer på en bane. Under finner du svar på en del spørsmål og oppklaringer av ord og uttrykk om diskgolf.

Er frisbeegolf og diskgolf det samme?

>

Ja. Mange kjenner det best som frisbeegolf, men de som har spilt en stund kaller det for diskgolf, og det er det som er det riktige navnet på sporten. Noen skriver også «disc golf» eller «discgolf» så kjært barn har mange navn. I USA, der sporten kommer fra, heter det disc golf.

Er frisbee og disk det samme?

>

Ja, men i sporten kaller vi det disker og ikke frisbeer. Grunnen til dette er at ordet «frisbee» er merkevarebeskyttet i USA.

Hvordan spilles diskgolf?

>

Det spilles som golf, men man kaster en disk i steden. Den kastes fra utkastfeltet, forbi hindringer og skal til slutt lande i kurven. Det er om å gjøre å klare det på færrest mulig kast.

Hvilke disker finnes i diskgolf?

>

Det finnes mange plasttyper og vektklasser. Plasttypene kan påvirke flyegenskapene og hvor god kvalitet disken har. Vekten påvirker også flighten og generelt kan man si at lette disker er mer understabile enn tyngre disker. Hovedsaklig har man fire typer disker.

Distance driver
Diskene som kastes lengst og har en skarp/spiss profil. Disse får du mest lengde med, men er ikke nødvendigvis enklest å kontrollere. De bruker også mer bredde for å få ut maksimal lengde, så det er ikke sikkert distance driver er det ideelle valget i skog. Nybegynnere anbefales ikke å bruke distance driver i starten.

Fairway driver
En driver som har lavere speed og dermed skal kastes løsere enn distance driver. Disse har ikke like spiss profil og gir deg fortsatt god lengde men er oftere lettere å kontrollere i bredden. Disse driverne anbefales nybegynnere men mange etablerte spillere sverger fortsatt til fairway-drivere.

Midrange
Disse diskene brukes til alt fra mellomlange kast til korte innspill. De har ofte høy glide og kan kontrolleres fint på retning selv om man ikke kaster så hardt. Diskene er ikke så spisse i profilen som drivere.

Putter
Denne disken går rett og fint og egner seg til korte kast. Det er den du bruker til putting, naturligvis, men også til innspill og halvlange kast. De fleste puttere har lav speed og en rund og behagelig profil.

Hva betyr tallene på en disk / frisbee?

>

Det er ofte trykket fire tall på en disk. Disse beskriver diskens flyegenskaper. Forklaringene tar utgangspunkt i at man kaster backhand med høyre hånd.

Nr 1 - Speed. Det første nummeret forteller hvor rask disken er og hvor effektivt den skjærer seg gjennom vinden. Tallet sier også hvor hardt du må kaste disken for at de tre neste numrene skal stemme. Speed 1 er den tregeste og speed 15 er den raskeste disken. Nybegynnere bør kaste disker med lav speed.

Nr 2 - Glide. Beskriver hvor mye glide disken har, altså hvor rett den går i luften før den avslutter mot venstre med en fade. Glide er fra 1-7 hvor 7 er mest glide. Disker med mye glide anbefales for nybegynnere.

Nr 3 - Turn. Forteller hvor understabil disken er og hvor mye den vil vinkles over mot høyre. Et lavt tall vil ikke vinkles mye mot høyre mens et høyt tall (opp mot -5) vil flippe mye over mot høyre når det kastes i diskens speed.

Nr 4 - Fade. Sier hvor sterkt disken vil jobbe mot venstre (vinkles tilbake) mot slutten av flighten. Går fra 0-6 hvor 6 vil falle hardt av mot venstre når disken mister farten.

Hva er ACE i diskgolf?

>

Ace i diskgolf er en “hole in one”, altså at man kaster disken i kurven på ett kast fra utkastfeltet. Det er ingen uskreven regel i diskgolf om at man må spandere champagne på alle som ser kastet, men man bør spandere et bra glis.

Hva koster diskgolf?

>

De aller fleste banene i Norge er gratis å spille, og man trenger heller ikke å booke tid, men stille seg i kø på hull 1. Sporten har vokst kraftig de siste årene og det bygges noen baner hvor man betaler for greenfee. Disse banene har jevnlig stell og vedlikehold, så hvis spiller man en bane med betaling, er det mest sannsynlig en bane som ser bra ut og forbedres fortløpende.

For å spille en runde må man ha minst én frisbee. Disse koster fra 100 kr og oppover. Det vanlige er å ha minst tre disker (driver, midrange og putter) og et startsett koster fra ca 350,-. Etablerte spillere kjøper gjerne en sekk og supplerer med disker til mange typer kast.

Hvordan teller man poeng i diskgolf?

>

Man teller antall kast. Bruker du tre kast på å få disken oppi kurven, noterer man tre kast. Etter 18 hull summerer man kastene fra hvert hull og ender opp med en totalscore. Man kan også få tilleggskast hvis man bryter regler. Diskgolfreglene finnes på:https://www.pdga.com/rules/official-rules-disc-golfMan bør bruke appen Udisc når man fører score. Den er gratis og har alle banene i verden lagt inn.

Hva betyr understabil, stabil og overstabil i diskgolf?

>

Understabil, stabil og overstabil forteller noe om hvordan diskene flyr i luften. En understabil disk vil turne over mot høyre (når en høyrehendt kaster backhand) og ha mer glide. En stabil disk vil gå ganske rett. En overstabil disk vil ikke turne over men fly mot venstre (når en høyrehendt kaster backhand). Alle tilfellene gjelder når en disk kastes i den speeden den er ment for.

Hva betyr fade i diskgolf?

>

Hvis man kaster backhand med høyre hånd betyr fade at disken svinger/vinkler mot venstre når den mister fart. Altså mot slutten av flighten.

Hva betyr turn i diskgolf?

>

Hvis man kaster backhand med høyre hånd betyr turn at disken svinger/vinkler mot høyre. Dette gjør den i starten av kastet. Når den mister fart vil den til slutt fade.

Hvor mange diskgolfdisker trenger man?

>

Man må ha minst én disk hver, men det kan lønne seg med tre (driver, midrange og putter). Etablerte spillere har ofte en sekk/bag full av disker til ulike formål, 20-30 disker er ikke uvanlig.

Hvor lang er en diskgolfbane?

>

Det er stor variasjon i lengden på hullene på en diskgolfbane. Små baner har kanskje hull med en snittlengde på 40 m mens de største banene i Norge har en gjennomsnittslengde på over 150 m pr hull. Krokhol Disc Golf Course, som er av de lengste og vanskeligste banene i Norge, er over 2,8 km lang i tillegg til avstand mellom hullene.

Hvor mange diskgolfbaner er det i Norge?

>

I Norge er det over 600 diskgolfbaner i følge UDisc. UDisc har registrert alle banene i verden og det er over 15000 baner i databasen deres. Dette tallet øker hvert år. Rett utenfor Oslo finner du Krokhol Disc Golf Course, som er kåret av UDisc (2023) til verdens nest beste bane.

Kan man være med i konkurranser i diskgolf?

>

Ja, det beste er å finne et sted eller en klubb som arrangerer ukesgolf. I byene, eller steder med store og populære baner,  er der ofte slike konkurranser. De er enkle, sosiale og veldig bra konkurrranser å starte med. Etterhvert kan du bli med på større konkurranser med bedre spillere og flere deltakere. Og etterhvert, når kastene sitter og du har fått deg en super rating, melder du deg på i Norges Cup, Norgesmesterskapet eller drar til VM.

Hvem er Norges beste i diskgolf?

>

De siste Norgesmesterne i diskgolf er Anniken Kristiansen Steen og Øyvind Jarnes. I juniorklassen vant Torjus Sandermoen Øwre NM i 2023. Ser vi på den offisielle ratinglistenen over Norges diskgolfspillere så kan du se hvem som er best ratet her:

Norges beste diskgolfspillere i Open MPO

Norges beste diskgolfspillere i Dame FPO

Norges beste diskgolfspillere i Junior MJ18 i 2023

Hvem er verdensmester i diskgolf?

>

Verdensmesterne i diskgolf i 2023 ble Kristin Tattar fra Estland og Isaac Robinson fra USA. De vant VM i Vermont i september 2023. I dette mesterskapet kom norske Lykke Lorentzen på en sterk 7. plass som er den beste norske plasseringen for en norsk seniorspiller noensinne.

Hva er rating i diskgolf?

>

Rating er en ranking du får når du spiller turneringer. Jo bedre resultat i turnerngen, jo bedre rating får du. Den offisielle, og mest brukte ratingen, er det PDGA som har og den får du ved å spille PDGA-sanksjonerte turneringer. Discgolfmetrix har også et ratingsystem som er vanlig i Norge og andre land i Europa. Slik rating får du ved å spille turneringer som arrangeres i Metrix. Ukesgolfer gir gjerne Metrix-rating. Større turneringer er oftere PDGA-sanksjonerte.
En liste over spillere i Norge med PDGA-rating finner du her.